← Tillbaka

Shkoder – autentiska upplevelser i Albanien

Shkoder - autentiska upplevelser i AlbanienShkoder - autentiska upplevelser i Albanien

Resa till Albanien med buss

Att ta sig över gränsen mellan Montenegro och Albanien tog sin tid. En vacker dag då vi kände vi sett tillräckligt av Montenegro traskade vi iväg till Ulcinjs busstation. Vi hoppade på en buss som skulle ta oss den korta sträckan på 40 km till Shkoder (Shkodra, Shkodër – kärt barn har många namn).

Bussarna går ungefär varannan timme och kostar runt 5€. Det största frågetecknet att ta sig vidare till Albanien var alltså inte att komma iväg – utan när vi skulle komma fram. Bussen Ulcinj-Shkoder har ingen som helst riktningsvisande tidsuppskattning. Vissa källor säger en timme, andra 6. Här handlar det alltså det om att pga. gränskontrollen kan sträckan ta hur länge som helst.

För oss tog det runt 3 timmar, i den bastubussen kunde vi skatta oss lyckliga.

Shkoder, AlbanienShkoder, AlbanienShkoder, AlbanienShkoder, Albanien

Framme i Shkoder – Albaniens fjärde största stad

Väl framme i Albaniens fjärde största stad Shkoder, kände jag bara, jaa – det är hit jag velat komma. Shkoder kändes direkt väldigt rätt!

I mitt resesällskap var jag ändå helt ensam om den känslan, låt mig förklara. Shkoder är en gammal stad, men som så många av städerna i Albanien förstördes stora delar av Shkoder i en väldigt kraftig jordbävning år 1979.

Därför är många av byggnaderna relativt nya. Trots att städerna ändå ser väldigt slitna och fallfärdiga ut. Det beror på att de inte är omhändertagna. Kriget och kommunismen har satt sina spår på städernas byggnader, hela infrastrukturen och också naturen.

Resa och backpacka i ShkoderResa och backpacka i ShkoderResa och backpacka i Shkodershkodar-66Resa och backpacka i Shkoder

Resa och backpacka i Shkoder

På gatorna i SHkoder ser du inga backpackers eller “vanlig västerländska turister”. Trots det verkar staden ändå enligt resesidor som TripAdvisor ha turism.

Jag gissar på att turismen i Shkoder främst kommer från olika länder på Balkan. Hela Albanien är känt för att vara semesterparadiset bland befolkningen på Balkan. Albanien är det landet för sol och bad, Balkans riviera.

Dessutom är Albanien är enligt många undersökningar det billigaste landet i Europa. Vilket i sig förklarar dragkraften som resedestination.

Så är också Albaniens natur fantastisk, men det ser ni själv från bilderna!

Prisnivån i AlbanienPrisnivån i AlbanienPrisnivån i AlbanienPrisnivån i Albanien

Prisnivån i Albanien

Men på tal om kostnader – när vi kom till Albanien blev allt som i ett trollslag galet billigt.

Det öde hotellet vi bodde på kostade några euro per natt. Det inklusive frukost bestående av köttprodukter och ett stekt ägg dränkt i så mycket olja att inte ens Patrik fick ner det. Så ja, ingen lyx här, men billigt.

Ett annat prisexempel kommer från en terrass med sjöutsikt (vi kommer till det) där vi åt en mixed sallad för tre med bröd, tzatsiki och annat gott, drack kaffe, 2 läsk och öl och betalade 690 LEK (runt 5 euro).

Maten är ju överlag ganska..hmmm..speciell på Balkan. Detta upplevde jag och Sofia redan förra gången vi var här. Allt dryper av fett och salt eller är inlagt. Dessutom är det svårt att undvika kött. Njaaah, inte direkt övertygad, men ibland får man ta lite bakslag.

Shkoder som turist - vad ska jag göra?Shkoder som turist - vad ska jag göra?Shkoder som turist - vad ska jag göra?Shkoder som turist - vad ska jag göra?

Shkoder som turist – vad ska jag göra?

Shkoder som turist då? Det här är en utmärkt stad att promenera runt eller hyra cykel i. Stan sägs vara Albaniens cykelstad nummer ett, eftersom den inte är byggd längs en bergsvägg. Och det stämmer säkert.

Vi promenerade runt mycket i Shkoder, gick på gator som var totalt öde efter 12 tiden och som sedan förvandlades till marknadsplatser och chillställen då det blivit svalare på eftermiddagen.

Här tar man siestan på allvar.

Det finns en kort gågata i centrum med några få inbjudande restauranger, men utöver det finns det endast lokala öl- och kaffehak. Där sitter såklart enbart män och gubbar och njuter.

Sevärdheter i ShkoderSevärdheter i ShkoderSevärdheter i ShkoderSevärdheter i ShkoderSevärdheter i ShkoderSevärdheter i ShkoderSevärdheter i ShkoderSevärdheter i ShkoderSevärdheter i ShkoderSevärdheter i Shkoder

Sevärdheter i Shkoder

Albanien är ett av Europas få muslimska länder. I Shkoder finns det många fina moskéer som vi hade möjlighet att i detalj beundra på våra vandringar.

Sjön Shkodra, som Shkoder är uppbyggt invid, är en av huvudsevärdheterna. De finaste vyerna över sjön får man om man beger sig några kilometer utanför stan. Sjön är stor och kunde vara väldigt fin, om det inte varit för allt skräp som tyvärr ligger längs stränder, i vattnet – och tyvärr i hela stan.

En varm dag vandrade vi till sjöbyn Shiroka som ligger ungefär 8 km från Shkoder. En vandring som var svettigt värre. Väl vid byn tänkte vi ta oss ett sim, tillsammans med alla de lokala som sökte svalka i det varma sjövattnet. Gick inte precis som tänkt, halvvägs ut i vattnet såg jag en orm simma några meter från mig – så vi gick på öl istället.

Andra sevärdheter vi såg var stadsparken vid slottet, samt själva slottet.

Sevärdheter i ShkoderSevärdheter i ShkoderSevärdheter i Shkoder

Som turist är det mest vandring och att njuta av det långsamma livet, och den albanska kulturen, som Shkoder har att erbjuda. Det är det här jag talade om i början av inlägget, detta är orsaken till att jag älskade Shkoder.

Inte på grund av en massa att se och uppleva, utan just för att det inte fanns sådant. Visst, staden var rätt sunkig men vi upptäckte också där något som kändes väldigt genuint.

Patrik och Sofia såg som sagt inte det idylliska på samma sätt som jag, men det är också fint med olika synvinklar.


Har du besökt Shkoder? Vad tyckte du?

shkodar-39

1 tanke om “Shkoder – autentiska upplevelser i Albanien

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.