← Tillbaka

Undarbara Kotor – Montenegro är naturälskarens paradis

Kotor Montenegro

För 6,50 € (65 Kr) kommer man med lokalbuss från Dubrovnik över gränsen till Montenegro och staden Kotor.

Resans tar enligt tidtabell ungefär två timmar, men det är svårt att uppskatta eftersom resan innehåller en gränskontroll och en färja.

Vår resa tog tre timmar trots att det inte var någon som helst kö i passkontrollen.

Gamla stan i KotorGamla stan i KotorGamla stan i KotorGamla stan i KotorGamla stan i KotorGamla stan i KotorGamla stan i KotorGamla stan i KotorGamla stan i Kotor

Gamla stan i Kotor – vacker stad och UNESCO världsarv

Kotor var över alla förväntningar. Eller över de få förväntningar vi hade.

Vi hade varit lite lata med att ta reda på om staden, och det ända jag hade på det klara var att Kotors gamla stad är med på UNESCOs världsarvslista och att staden har utmärkta vandringsmöjligheter.

Kotor är en liten stad, gamla stan ännu mindre. Vårt hostell låg perfekt mitt i den ursöta labyrinten till gamla stad och trots att vi upptäckte och undersökta varje liten snirklig gränd där innanför murarna lärde jag mig inte hitta omkring där. Dagtid är det dessutom väldigt svalt innanför de tjocka murarna så rekommenderar att promenera runt där i skuggan under de varmaste timmarna. Kvällstid är du så gott som ensam på de tysta gatorna vilket också är väldigt charmigt.

Gamla stan påminner ändå på något sätt om Dubrovniks, men var alltså väldigt mycket mindre och och verkligen inte lika många turister.

Naturnära Kotor - perfekt för vandringNaturnära Kotor - perfekt för vandringNaturnära Kotor - perfekt för vandringNaturnära Kotor - perfekt för vandringNaturnära Kotor - perfekt för vandringNaturnära Kotor - perfekt för vandringNaturnära Kotor - perfekt för vandringNaturnära Kotor - perfekt för vandringNaturnära Kotor - perfekt för vandringNaturnära Kotor - perfekt för vandring

Naturnära Kotor – perfekt för vandring

Det bästa med Kotor var ändå närheten till naturen. Direkt bakom staden börjar bergen och naturstigar finns det gått om. En dag vandrade vi uppför berget i några timmar tills vi inte kunde ta ett steg till. Svetten rann, nära till solsting och och flåset tänkte ge upp. Exakt som jag gillar mina vandringar. Stentuffa.

På platån vi kommit till fanns det några gamla ruiner och en massa getter som svalkade sig i skuggan. Mitt bland allt det här, som en uppenbarelse, en skylt med texten vatten och prosciutto 80 meter uppåt.

Vi klättrade så fort tyget höll. Där uppe bodde en familj som hade en liten terrass längst ut med utsikt över hela Kotor. De sålde vatten och pappan i huset bjöd på stark lunch rakija medan vi gullade med alla små kattungar som sprang omkring på gården.

Så otroligt fint och gav nya krafter att fortsätta vandringen.

Kotors borg med utsikt över hela vikenKotors borg med utsikt över hela vikenKotors borg med utsikt över hela vikenKotors borg med utsikt över hela vikenKotors borg med utsikt över hela viken

Kotors borg med utsikt över hela viken – värt ett besök

Vi vandrade neråt mot borgen som omringar gamla stan i Kotor.

Att vandra upp till kyrkan som ligger innanför muren är en av Kotors huvudsevärdheter och det kostar tre euro per person att komma in. Det här mina vänner är ett spartips. Då man går upp längs berget som vi gjorde, kommer man nå muren uppifrån/bakifrån och där kan man klättra in genom muren gratis.

Det här var ett tips av familjen med rakijan på berget. Innanför muren tittade vi allt som snabbast på kyrkan före vi på darrande ben gled ner på marknivå och åt lunch.

Matmarknad och restauranger i KotorMatmarknad och restauranger i KotorMatmarknad och restauranger i KotorMatmarknad och restauranger i Kotor

Matmarknad, strand och restauranger i Kotor

I Kotor finns det också en väldigt fin matmarknad som vi besökte. Stranden är fräsch men stenig, där vi simmade några av de hetaste timmarna. Den riktiga stan, den utanför gamla stan alltså, har också sevärt som nybyggda shoppingcenter och söta restauranger.

kotor-9kotor-23

Kryssningsfartygens ocharmiga intrång

Följande morgon hade några gigantiska medelhavskryssningsfartyg nått Kotor. Gamla stan var som förbytt. Det fanns turister överallt och det var svårt att ta sig fram.

Då kände vi det var dags att packa ryggsäcken igen och åka vidare söderut via Budva (lyxturism och ryssar), Bar och alla stränder längs kusten till Ulcinj.

Kotor Montenegro

2 tankar om “Undarbara Kotor – Montenegro är naturälskarens paradis

  1. Så härligt att återuppleva fina Kotor genom dina bilder :) Jag gjorde ju tvärtom och betalade inträde till borgen eftersom jag inte visste var den andra vägen gick. Men jag tror väl att någon annan hade nytta av den lilla pengen jag gav :) Sen gick jag ner samma väg som ni kom upp. Undrar om det var samma café som jag tog en paus på. Det finns nämligen två ställen enligt google maps. Jag var på den som är lite högre upp, där de gjorde reklam för getostar. Jag tyckte det var superläskigt att klättra ut från den där fönsterluckan i borgen dock, men tack och lov överlevde jag och det var så värt :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.