← Tillbaka

Att åka buss i Montenegro | Ulcinj

Bussandet genom Montenegro var en upplevelse i sig. Inte kanske den sortens upplevelse man kanske önskar sig, men likväl en erfarenhet. Jag tycker bussandet i Montenegro (och Balkan överlag) kan beskrivas väl med tre ord: svettigt, praktiskt och försenat.

ulcinj-5

Svettigt är väl rätt beskrivande i sig. I alla fall de bussar vi åkte med (och de från vår förra roadtrip på Balkan) saknade alla allt vad som kallas luftkonditionering. De personliga takfläktarna fungerar nästan aldrig eller om de gör är det mest varmt luft som strömmar ner på dig, vilket nästan kan vara skönt i den kvava hettan. Solen gassar dessutom konstant in genom fönstren så man måste ha fördragna gardiner som gör att man bäst underhåller sig med en bok. Sist men inte minst är bussarna ofta så fullpackade att man kommer ha någon bredvid sig.

ulcinj-11

Men det gör ändå inte bussarna mindre praktiska, för det är de. Varje tänkbar sträcka trafikeras flera gånger per dag och för en liten slant (oftast rejält under 10€) kommer man vart än man vill.

ulcinj-12

Det som ändå bör kommas ihåg är, att man kommer bli försenad. Ingen buss vi tagit har kommit eller varit framme inom utsatt tid, oftast 1-2 timmar sena. Det beror mycket på att vägarna är få, huvudvägar finns det alltid bara en per område och alla kör den vägen. Dessutom går vägarna stundvis genom bergen och då är trafikstockning en oundviklig sanning. Alla de vägar vi åkte på i Montenegro saknade dessutom avkörningsramper och omkörningsfiler, så ska du svänga vänster in på din gård kommer du påverka trafiken flera tiotals kilometer bakom dig.

ulcinj-1ulcinj-3ulcinj-3

Vi kom ändå svettiga och sena fram till vårt sista övernattningsställe i Montenegro, Ulcinj. Från busstationen traskade vi med vårt pick och pack iväg mot stranden, där vår apartment skulle finnas. En tre kilometersväg som, surprise, surprise, ledde oss över ett berg. Tog oss någon timme och flera liter svett att komma fram – att man aldrig lär sig att sträckor här inte är som hemma i platta Finland. Ägaren av vår apartment tyckte vi var tokiga då han hörde vi promenerat hela vägen och insisterade på att köra oss till busstation följande dag då vi skulle vidare.

ulcinj-1ulcinj-2ulcinj-8

Lägenheten vi hyrde var ändå underbar med balkongvy över hela staden. Där spenderade vi det mesta av vår tid i Ulcinj, drack öl och åt äckliga Balkan snacks.

ulcinj-9ulcinj-5ulcinj-4ulcinj-7ulcinj-7ulcinj-8

Annat vi företog oss var självklart att utforska staden, som dock inte var mycket att se. Ett turiststråk längs med den överbefolkade beachen och restauranger med fet östeuropeisk mat. Gamla stan var rätt liten så vi spenderade mer än gärna mycket tid utanför centrumet och vid vår härliga bostad.

Rekommenderar inte att besöka Ulcinj, om man inte råkar ha vägarna förbi och behöver ett ställe att sova en natt på. Eller såklart om man gillar turistiga strandparadis med slemmigt nattliv – då ska man komma hit!

5 tankar om “Att åka buss i Montenegro | Ulcinj

  1. Hahah, hur många erkänner att de gillar turistiga strandparadis med slemmigt nattliv? ;) Men ja, buss är ett fantastiskt färdmedel!

    • Hah, turistiga strandparadis – tveksamt. Men slemmigt nattliv verkar det definitivt finnas en eller annan som är ute efter! :D Annars var Montenegro jättefint, bli inte avskräckt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.