← Tillbaka

Distansjobb i Stockholm pt.2

sthlm-52

Det här är mina upplevelser från då jag och Patrik spenderade 10 dagar på distansjobb i Stockholm! Läs mer om de första dagarna här.

sthlm-10

På onsdagen jobbade vi som vanligt våra 8-9 timmar för att sedan styra kosan mot Kungsholmstorg, ett av de många ställen citycyklar finns parkerade för uthyrning. Vi hade turen att få låna cykelkort av paret som bor i lägenheten vi swappade, men om man inte har möjlighet till det kan man antingen köpa ett årskort för 250 Kr eller hyra per gång. Osäker om priset per uthyrning, men kan inte tänka mig det är väldigt dyrt med tanke på årsavgiften. I vilket fall som helst hyrde vi varsin cykel, mötte upp Jens och startade vår Tour de Stockholm.

I Stockholm får man hyra cykel för 3 timmar åt gången, vilket känns rätt lyxigt i jämförelse med Helsingfors 30 minuter..

sthlm-2sthlm-24

Vi började med att cykla runt hela Kungsholmen. Där gick trampandet ännu lite vingligt till. Hur bra citycyklarna än är för det bruket är de inga långturscyklar, de är tunga och på min cykel fungerade bromsen, tja, rätt dåligt. Vi stannade i parker som Rålis (Rålambshovsparken) där det verkligen händer. Människor överallt; yogande, drickande, picknickande, sovande, skateande, sjungande + bar och restaurang till förfogande.. En levande park helt enkelt – även nattetid skulle vi märka längre fram.

sthlm-12sthlm-11

Vi fortsatte över Västerbron till Långholmen, som lämpar sig perfekt för sim och chill. Därefter var vi redan på hipstrarnas Södermalm. Skön stämning i Tantolunden och på alla de uteserveringar och parker vi stannade i för lite svalkande dricka i värmen.

sthlm-13

Vi cyklade sedan via Skanstull efter mat från en food court som kallas Teatern och har utsökt vegetarisk mat, hem till Jens för att kolla in deras nyköpta lägenhet. Kvällen tog inte slut före ett varv via Medborgarplatsen, Omnipollos hatt, Gondolen och terrassen vid Södra teatern. Där emellan hade vi hunnit byta cykel några gånger, men när vi skulle ta ut en sista cykel för att trampa hem från Söder gick det inte mer. Tydligen får man inte mer ut nya cyklar efter klockan 22! Då tackade vi för oss och promenerade hem genom gamla stan.

sthlm-48sthlm-47sthlm-46sthlm-45sthlm-14sthlm-15sthlm-44

Följande dag tog vi det chill och fortsatte upptäcka Stockholm gåendes. Vi promenerade först över till Skeppsholmen där Moderna museet ligger och gick några varv där. Sen var det dags för det ökända Östermalm, de rikas Stockholm. Vet ni, det är verkligen så att det inte finns något liknande i Helsingfors. Här såg många väldigt stereotypiskt rikesvenska ut, terrasserna var förgyllda bara för att och allt var snyggt. Vi gick igenom, vågade och kände inte riktigt för att stanna. Vi reser billigt och tycker om då det inte är helt rent i kanterna och man kan bli förvånad, både positivt och negativt. Dessutom är det ju så, att desto mer pengar man sparar desto mer kan man resa.

Vi lagade varje dag till exempel lunch hemma som vi sedan åt ute i Kronobergsparken för lite miljöombyte. Snabbtmatsutbudet var dessutom rätt fenomenalt i Stockholm, och för en billig peng fick man god, rätt fräsch och hälsosam take-away.

sthlm-6sthlm-50sthlm-55sthlm-53sthlm-56sthlm-57sthlm-51sthlm-58

På fredagen gick vi ut för att fira slutet på en lyckad jobbvecka på distans. Vi gick än en gång till Jens arbetsplats takterrass och drack öl med ett tiotal av hans kolleger. Trevliga typer hela bunten och fin stämning under den gassande solen.

Då vi blev hungriga promenerade jag och Patrik via gamla stan till Söder och upp till Skinnarviksberget. Det här är ett absolut måste i Stockholm! Det var absolut underbart att sitta där, högt över Stockholm och se på solen som sakta gick ner. Men så var det ju det med att vi var hungriga – så efter en stund gick vi ner till Hornstull igen, åt och promenerade hem i den lite kyliga julinatten.

sthlm-60sthlm-59sthlm-61sthlm-62

Lördag i Stockholm kan betyda dagsfest. Jag är definitivt ingen dagsfesttyp, har kanske aldrig tidigare varit på en dagsfest – så när Jens föreslog vi skulle gå var det ingen tvekan om det. Såklart vi skulle. Vi och ett litet gäng möttes upp vid Trädgården på Söder och gick på dagsfest under bron. Där dansade vi i flera timmar tills det började dugga och då gick vi på fest hem till Jens.

sthlm-63

På hemmafesten samlades ett bra gäng och på kvällen gick vi ut till Slakthuset söder om Söder, bredvid Globen. Här var vi med om resans enda negativa grej. Varken jag eller Patrik hade druckit något mycket, men vi båda blev separat tillsagda av dörrvakter att inte dricka mer och frågan om vi var i skick. Finlandssvenska är inte alltid omtyckt. Vi hörde senare av en finlandssvensk kompis som bor i Göteborg att det där händer ofta. Usch för inskränkta tankar. Men en fin lördag hade vi ändå.

sthlm-42sthlm-3

På söndag städade, packade och fixade vi det sista på stan. På kvällen tog vi flyget hem till Helsingfors. Underbar vecka i Stockholm! Och vänner, läsare och andra; om ni vill uppleva hur det är att bo i centrala Helsingfors, tveka inte utan kontakta oss. Vi gör när som helst om det här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.