← Tillbaka

Balkan roadtrip pt. 2 – Dubrovnik

dubrovnik-28dubrovnik-4dubrovnik-17

Här i Kroatien börjar jag, Patrik och Sofia vår Balkan backpacking för denna gång. Senast var år 2012 då jag och Sofia tågade runt i Ungern, Serbien, Bosnien-Herzegovina och Kroatien. Då fick vi vår första inblick i de forna Jugoslaviska länderna, om deras komplicerade förflutna och fick en inblick i den blandning av kulturer som Balkan är. Dessutom hade vi det väldigt bra; upptäckte mycket, fast vi oftast inte talade samma språk med personerna vi träffade, åt mycket och inte ofta så väldigt gott (en extrem matförgiftning..) och njöt av värmen.

dubrovnik-12dubrovnik-11dubrovnik-8

Den här gången upptäckte vi de sydligare länder på Balkan och börjar med det stekheta Dubrovnik. Vi spenderade ungefär ett (väloptimerat) dygn i staden och känner således att den gamla staden, där vi också bodde, blev rätt bekant. Den gamla staden ligger alltså innanför murar med hav på två sidor om den och ett huvudstråk ungefär i mitten av den. Det ger en flera landmärken att orientera efter och möjligheten att hitta omkring lättare.

dubrovnik-3dubrovnik-5

Vi anlände till staden en kväll just när solen höll på att gå ner och började med att yra runt halva gamla stan sökandes efter vårt hostel. Det visade sig till sist att Google hade lagt ut det på alldeles fel ställe. Tydligen är det också rätt vanligt i de övriga Balkanländerna, oftast försvåras letandet av att “hotellen” är mer som privatbostäder med ett extra ledigt rum. Det var definitivt vårt Dubrovnik hotell – en gammal tant som hyrde ut ett rum i sin enkla bostad.. Man får visst vad man betalar för.

dubrovnik-6dubrovnik-7

På kvällen gick vi runt i gamla stan, men vidgade sedan vårt territorium och åt utanför murarna pga. skitdyra restauranger innanför.

dubrovnik-18
dubrovnik-14dubrovnik-13dubrovnik-15dubrovnik-20

Följande dag var vi uppe med tuppen eftersom check-out tiden var klockan 9. Planen för dagen var att hikea upp i bergen runt stan och det tänkte vi hinna med före det blev sjukt hett. Det hann vi såklart inte. De timmar vår vandring upp i bergen runt staden tog oss svettas jag ut en veckas vätska, men vyn högst upp var mer än värt det. Perfekt utsikt över Dubrovnik – och inte en endaste turist. Turisterna tar vanligtvis linbanan ännu högre upp i bergen, så vårt lilla tillhåll halvvägs upp kändes rätt exotiskt. Dessutom är det gratis.

dubrovnik-24dubrovnik-1

En annan sak vi hoppade över denna gång, fast Mamma rekommenderat var att promenera på muren runt gamla staden. Det kostade 120 KN eller15€, och på den tajta budget vi rörde oss kändes det inte riktigt värt det. Säkert nog fint!

dubrovnik-23dubrovnik-22dubrovnik-13dubrovnik-14

Väl nere gick vi ner till stranden och simmade med kläderna på (hade inga bikinin med) och spenderade lite tid vid vattnet. Tror vattnet här var det varmaste vi upplevde under resan!

dubrovnik-19dubrovnik-11dubrovnik-26dubrovnik-25dubrovnik-27

Sen promenerade vi runt lite och så var det redan dags att ge sig iväg mot kvällsbussen vidare. Vi hörs från Montenegro!

2 tankar om “Balkan roadtrip pt. 2 – Dubrovnik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.