← Tillbaka

Berlin i maj, Tyskland

berlin7instamaybe-13

Det här är nästintill en extremguide till att upptäcka Berlin på 4 dagar. Vi åkte iväg till Tyskland på fredag med målet att vara utomhus så mycket som möjligt och se staden gåendes. Målen nådde vi utmärkt och snittade på över 30.000 steg och åtminstone ett parkchill per dag.

berlin12berlin2berlin3

Första dagen i Berlin

Första dagen gick vi via Alexanderplatz och vårt hotell för att checka in – och ett tu tre var vi upgraderade till en suite med frukost på grund av överbokning. Vår budgetresa blev direkt en mycket lyxigare historia än det vanligtvis är då vi reser. Men vi fortsatte ändå turista som vanligt, snörde på skorna och gick ut på stan för att utforska Berlin Mitte.

instamaybe-14berlin6berlin4berlin10berlin8berlin-3berlin-2berlin-1

Följande morgon, på lördagen, var vi ute strax efter 8 och fick gå runt i stillsamt Berlin. Vi gick förbi Brandenburg Gate och läste all historia vi hittade om stället, Memorial of the Murdered Jews of Europe som var så mycket större än jag tänkt mig och in i Tiergarten. Det var sånt underbart väder, hela 25 grader i början av maj. Vi gick omkring och njöt, samt övade fotografering och följde med det vanliga livet i en storstad. När vi kom fram till Berlin Zoo svängde vi söderut och styrde in på att ta oss till Kreutzberg. Det tog en aningen lägngre tid än beräknat, för vi passerade en av de coolare parkerna i Berlin på vägen. Heter Park am Gleisdreieck och har allt som behövs för en dag i parken; skateramper, graffitiväggar, övergivna tågbanor och byggnader, bbq:s, lekparker så tuffa att jag fick lust att stanna och leka, men bäst av allt – coola människor överallt. Fast coola människor är nog hela Berlin fyllt med.

berlin1instamaybe-15

Vi fortsatte till Kreuzberg, såg den fina västra delen och fortsatte till den östra. Väl där var vi redan så trötta i benen så vi bestämde oss för att det var dags att börja gå hemåt och dricka vin och äta istället.

berlin15berlin14berlin-6berlin-5berlin18

Följande morgon gick vi norrut, mot Berlin Wall Memorial, där det finns ett gratis museum och ett utkikstorn med en underbar syn över staden. Höga platser är min absoluta favorit på nya ställen, man får en så bra överblick över platser då man ser dem uppifrån. Efter att vi läst på om öst- och väst Berlin under kalla kriget vandrade vi mot Mauerpark för att gå på det största och kanske bästa loppiset jag någonsin varit på. Där fanns allt från mat, kläder, lump, gamla vardagsprylar till möbler, design och alkohol. Ett alldeles underbart ställe med så mycket billigt och coolt. Vi hittade till slut, efter att i flera år letat efter det, en utmärkt kaffekvarn till billigt pris. Vinst! Därefter blev det chill i parken bredvid med livemusik, nya vänner och Radler.

berlin-7berlin19berlin-9berlin-8
berlin-10berlin-11

På eftermiddagen traskade vi söderut mot East Side Gallery för en närmare titt på Berlinmuren. Där finns det kilometer långa sträckor av muren kvar som löper längs med floden Spree som går genom staden. Underbart fint, med mycket hipsters och flodbåtar där man kan ta en drink. På kvällen var vi utmattade men gick ändå igen norrut från Alexanderplatz, till en liten restaurang som vi hittat på tidigare under dagen. Det blev en heltysk upplevelse, faktiskt den enda gången under resan vi verkligen måste tala tyska för att engelska inte fungerade. Vackert så och underbar mat.

berlin20berlin-4berlin9berlin11

Sista dagen gick vi tillbaka till östra delen av Kreutzberg för att leva mer hipsterliv. Där blev vi erbjudna att köpa gräs åtminstone 5 gånger, hängde i flera parker som Görlitzer Park och Michaelkirch Park, satt på terrasser och åt street food. Sen började vi långsamt med fötterna fulla av blåsor ta oss mot flygfältet och AirBaltic för att åka hem. AirBaltic är förresten ett underbart billigt och praktiskt flygbolag att åka med, bara man är beredd att alltid 20 minuters mellanlands i Riga.

berlin13

Det här var en alldeles otroligt intensiv resa, men så glad för varje minut. Jag älskar att vara aktiv då jag reser och har svårt att bara sitta stilla. Den här blandningen av att få se så mycket av Berlin som vi hann med under några futtiga dagar + att känna sig utvilad av det underbara vädret, parkhänget, vinet och promenaderna är mer än perfekt. Dessutom sparar man ju pengar då man går. Jag kommer tillbaka hit snart igen!

6 tankar om “Berlin i maj, Tyskland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.