← Tillbaka

Istanbul / en stor kärlek

DSC02069

Efter en intensiv vår med byte av jobb och en nyfunnen kärlek för att arbeta, tyckte både jag och P att det var dags att packa kappsäcken och åka iväg på nya äventyr. Vi bokade resan direkt efter vi båda fått nya jobb, vilket var i februari, men då vi for iväg var pausen från jobbandet och jobbsnackandet ännu viktigare än vi tänkt oss. Då man verkligen trivs och tycker om vad man gör kan det ibland vara svårt att koppla av.

istanbul-14

Vi valde Istanbul, Turkiet; sol, kultur, storstad, allt lovade staden. Kan nästan inte tänka mig en bättre destination för ett förlängt veckoslut. Vilket det också visade sig att vara. Men vi tar det som det kommer.

Först vill jag börja med att hylla Turkish Airlines. Aldrig någonsin har jag fått bättre flygplansmat, grillad aubergine med spicy maletköttbiff. Och vinet sen (whiskeyn för P), med betjäningen. Att betala 170€ för direktflyg fram och tillbaka är heller ingen överdrift.

Så, väl där på torsdagen checkade vi in och kollade på Eurovisionens andra semifinal (ja, det var visst en tid sen vi var där, i maj för att vara exakt..) och sov. Vet ni, bara det att vara utvilad är nog så undervärderat.

istanbul-13
istanbul-6
istanbul-8
DSC01951 copy
istanbul-5

Följande dag började vi med att utforska vårt närområde, Sultan Ahmet som ligger på den gamla europeiska sidan, med närområden. Det kändes så mäktigt att bo mitt bland alla moskér, att kolla åt höger och se Hagia Sofia och vänster och se den Blå moskén. Den dagen gick vi ändå inte in någonstans eftersom jag var lite oanständigt klädd.. Hade inte super lite kläder på, men knälång och topp var ändå lite avklätt. Hade inte tänkt på att Istanbul skulle vara så muslimskt som det ändå var.

istanbul-20
istanbul-12

Första dagen tycker jag ändå alltid det är roligast med att se på människor. Här på alla miljarder turister och lokala, som springer omkring och njuter (i alla fall vi) av värmen. Vi promenerade också till Topkapi-parken och åt picnic med vin till lunch. Dagens mest Istanbulliska upplevelse var ändå basaren Grand Bazaar, en av världens största inomhus basarer med över 5 000 butiker, som sträckte ut sig i flera kilometer åt alla olika håll. Basaren är inte för personer med klaustrofobi, luften var otroligt tung av all rökelse, kryddor, tobak och överallt fanns det igen människor som trängde sig fram. Jag älskade det, storstadskänslan.

DSC02161
DSC02135 copy
DSC02147
istanbul-17

Följande dag gick vi över till den nya europeiska sidan. Den backiga sidan med nästintill lodräta backar som började direkt vid Bosporen. Vi klättrade upp för en och fortsatte upp i utkikstornet högst upp. Är ännu också av den åsikten att det bästa man kan göra i nya städer är att klättra högt upp och se stan uppifrån.

istanbul-19
istanbul-18
istanbul-11
istanbul-15
shish
DSC02275

Dagen fortsatte med misslyckad shoppning (vi hittade aldrig kassorna i butiken), pauser i fina parker och gatukebab. Här började jag redan få nog av den köttbaserade maten.. Den här kvällen var också antagligen den bästa på resan. Vi åt finmiddag ute i värmen och gick sedan till en bar med tv för att se på Eurovisionsfinalen och röka shisha. Fick sällskap av ett par ryssar, bittra över Rysslands andra plats i ESC, och ett gäng jublande glada svenskar.

DSC02197
DSC02222 copy
istanbul-21
istanbul-22
istanbul-23
istanbul-24
istanbul-25
DSC02261 copy

Söndagen tog vi färjan över Borsporen till den asiatiska delen av Istanbul. Här verkade tiden gå långsammare; människor och framför allt turister, var det glesare av och allt verkade lite mer genuint. Vi promenerade omkring hela dagen, 20 000 – 30 000 steg som vanligt och som det enligt mig sig bör på resande fot. P fotade alla miljarder katter i Istanbul och jag gömde mig för sjabbiga hundar. På kvällen åkte vi på en guidad tur på Bosporen, tanken var att lära sig mer om stadens historia och se ställen vi missat. Well, det misstaget gör vi inte om, i alla fall inte i Istanbul. Mindre motiverad guide med sämre engelska, får man leta efter. Men trots allt var det ganska skönt att guppa omkring i några timmar, så skönt att jag till och med somnade för en lite stund..

DSC02186
DSC02191
DSC02294 copy

Nästa morgon gick vi igen på basar, Spice Market den här gången. Där var det ännu kvavare än Grand Bazaar. Köpte lite kryddor, som försäljarna packade i små misstänkta plastpåspaket och smakade på en massa olikt te. Den här dagen hade jag också på mina nya långbyxor och en huvudduk, så vi besökte några mäktigt fina moskér, bl.a. den blå moskén. Och så plötsligt, solbrända, utvilade och glada, var det dags att boarda planet hem till Finland. Jag åker när som helst igen, älskade, älskade Istanbul! Livet där gjorde verkligen ett intryck på mig.

DSC01884 copy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.