← Tillbaka

Amsterdam, Haarlem och Delft

Det som skulle vara en liten veckoslutsresa till Amsterdam blev i själva verket en rundresa i västra Nederländerna. OBS! För alla; aldrig säga Holland, landet heter Nederländerna och Holland är endast för yra turister. Mer om det här!

IMG_1945
IMG_1880
IMG_1870
IMG_1961
IMG_1971
IMG_1957
IMG_1916

Amsterdam är en så mycket sötare stad än jag föreställt mig. Kanaler, gulliga hus med stora fönster, cafér och husbåtar. Gick omkring och oooade och aaaade mest hela tiden. Vi åkte på en kanaltur runt staden och på det sättet fick jag en ganska bra bild över staden, hur stort deras kanalnät verkligen är och också hur använt det är. Turism, allmän transport, fåglar, rosk och andra affärer trängs om saligheten så det är stundvis rätt så packat på vattnet. Ännu mer packat är det ändå på cykelvägarna. Alla cyklar. Ingen går och få kör bil. Parkeringshus för cyklar större än Jumbos parkering och tvååringar som i rusningstid vinglar fram på sina små cyklar utan hjälm får en att inse hur annorlunda cykelkulturen där verkligen är. Den enda viktiga cykellagen som finns är att man måste ha lampa både fram och bak då det blir mörkt. Lampautomater finns utspridda lite här och var över stan.

Museums- och matmässigt fanns allt man kunde önska sig i Amsterdam. Vi gick inte på museum den här gången men åt gjorde vi desto mer, speciellt stroopwafel och ost i konstiga färger. Allt sköljdes ner med gott och billigt rödvin.

IMG_1980
IMG_1991
IMG_1999

I Haarlem fick jag också pröva på att cykla då vi trampade ut mot kusten. Vägen dit gick genom en underbar nationalpark eller som mina guider sade, den enda naturen man hittar på Nederländernas västkust. Zuid-Kennemerlandparken är en underbara historia med platta landskap som bredder ut sig ända till Nordsjön. Cykelvägarna var som vanligt perfekta och här får man också till skillnad från resten av landet trampa i lite uppförsbackar då man ska över sanddynerna ner mot havet. Hela (västra) Nederländera ligger ju på en nivå lägre än havsnivå.

IMG_1855
IMG_1856
IMG_1863

En timme söderut med tåg från Amsterdam hittar man studiestaden Delft. En pittoresk liten stad med ett centrum som är uppbyggt på samma sätt med kanaler som både Amsterdam och Haarlem. Det speciella med staden är alla Delft blue-produkter som kommer därifrån. Porslin med blåa dekorationer. Mycket mer extra än det fanns inte enligt mig att se, men tågvägen var charmig med öppna fält, växthus och konstiga konstruktioner.

IMG_1927

Nederländerna var verkligen ett så mycket finare resmål än jag kunnat tänka mig. Tänkte liksom mest på gräs och red light district, och förutom några coffeeshops vi passerade hade ingendera något med min resa att göra. Besök Nederländera och turista hårt, så mycket att se!

2 tankar om “Amsterdam, Haarlem och Delft

  1. Vad roligt att jag ramlade över ditt blogginlägg precis veckan innan jag ska åka till Amsterdam på veckoslutsresa! Nu väntar jag ännu mer!
    Cyklade ni också inne i Amsterdam, eller hur tog ni er runt där? Till fots? Spårvagn? Buss?

    • Verkligen! (: Alldeles underbar stad, blev så positivt överraskad. Vi gick omkring i centrum, gamla stan mellan alla kanaler är inte så stor så man klarar riktigt bra av att se det till fots. Om ni ändå känner för att göra som the locals do skulle jag rekommendera att cykla utanför centrum. I alla fall för mig kändes centrumstrafiken lite onödigt kaotisk. Ta hellre en cykeltur ut till kusten, tyckte det var fantastiskt! Och ha en alldeles fenomenal weekendtrip (ska ta och läsa om den efteråt)!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.