← Tillbaka

Turistande i Helsingfors

Lördagsmorgon, dagen efter fest och stekhett. Hur slö jag än kände mig kunde jag inte ligga inne och slösa bort den fantastiska dagen, så tog P och syster Sofia i tassen och åkte in till stan för hederligt Helsingforsturistande.

IMG_1276
IMG_1280

Vi började med att åka spåra ut till Sörnäs och Söderviks veckoslutliga utomhusloppis. Förväntningarna var skyhöga, minns i mitten av vår amerikaresa då loppiset för första gången ordnades att tidningarna skrev om hur kön ringlat sig flera kvarter från portarna och hur försäljarna trängdes för att få plats med alla saker. Nu var det näst intill tomt på både försäljare och köpare på gårdsplanen. Tur där egentligen, hittade inget och behövde således inte släpa på något extra under resten av dagen.

IMG_1307
IMG_1309
IMG_1294

Vi fortsatte vår promenad längs kusten mot centrum. Gick förbi Havshagen och Skatudden och kom svettiga fram till salutorget. Total motsats till Sörnäs, här var det fullproppat av turister och måsar och vi slog oss ner på torget för lite lunch och för att insupa atmosfär. Efteråt gick vi in på Helsingfors stadshus, min första gång där.. Har liksom missat att det var just den byggnaden intill torget som är stadshuset, pinsamt, men har mest alltid varit tal om slottet. Kan i alla fall nu rekommendera alla som i sommarhettan letar efter en sval plats att gå in i stadshuset och bekanta sig med turistbroschyrerna och gå på ett gratis vessabesök.

IMG_1297
IMG_1317
IMG_1330
IMG_1334
IMG_1341

Från stadshuset fortsatte vi genom saluhallen längs med kajen mot Brunnsparken där vi tittade på modiga bungeehoppare. Jag tror bungee är en grej jag nästan säkert kan säga jag aldrig kommer att göra, får spaghettiben bara av att titta på. Därefter gick vi mot vår matpaus nummer två, glasspausen! Syster Mirre säljer glass i Brunnsparken och av henne får man absolut de största och godaste glassbollarna. Så stora att det en varm dag är omöjligt att slicka i sig dem före det bara är sås kvar. Men inget fel på både glass och glassig milkshake på samma köp.

IMG_1342

Efter det här promenerandet och ätandet var vi ren ganska färdiga, men nya lägenhet måste ändå visas åt Åbobon före hon drog hem igen. Inne i lägenheten var det hetare än hetast efter att eftermiddagssolen hade gjort sitt. Är nog det enda negativa med att ha Tölös finaste utsikt mot Väinämöinenparken. Dagens slutbetyg är en full tia. Alldeles fö underskattat att turista i hemstaden!

2 tankar om “Turistande i Helsingfors

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.