← Tillbaka

Ojvoj Bolivia

Vi borde ju nästan börja bli vana nu. Borde börja förstå att livet i sydamerika inte alltid går som man vill eller tänkt sig. Men nej, också den här gången kom det som en överraskning att vårt backpackande inte skulle gå enligt vår tidtabell.

20140603-185903-68343397.jpg

Vi kom alltså tillbaka till La Paz från Coroico, för enligt Bolivias envägssystem behöver det såklart inte gå mer än en väg till eller från ett ställe. Att från hemorten kunna ta sig till en annan stad är mer än tillräkligt. Suck! Och La Paz är inget undantag. För att ta sig västerut från La Paz måste man alltid åka via förorten El Alto, som praktiskt nog också råkar vara ett populärt område för demonstrationer.

20140603-185533-68133102.jpg

I Bolivia visar man sitt missnöje genom att demonstrera. Helst också ofta och i långa perioder. Och alltid genom att demonstrera på stora huvudvägar så de blockeras totalt, blir ju större påverkan så. Mannen jag köpt våra bussbiljetter av berättade att vägblockader i La Paz området händer ungefär en gång i månaden. Ibland tar det någon timme att lösa tvisten och ibland 3-4 veckor. Så när hostelltanten kom springande efter oss med telefonen i högsta hugg bara några timmar före vi skulle åka vidare, kunde det inte vara annat än dåliga nyheter. Det var det också, en stordemonstration i El Alto och ingen trafik som rörde sig ut eller in i staden. Bara att fortsätta turista i La Paz eller köpa en dyr flygbiljett ut. Vi valde det första alternativet.

Den här demonstrationen handlar om att alla vill ha högre lön, men tydligen lyckades politikerna ändå göra folket nöjt. För redan nu, två dygn efter att blockaden börjat verkar allting lite ljusare. Den primära planen är att vi imorgon kommer kunna åka vidare. Men man vet ju aldrig…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.