← Tillbaka

Inca trail och Machu Picchu

Tystanden här på bloggen beror inte på att jag blivit kidnappad av någon sydamerikansk mafia, utan på att jag varit och vandrat i fyra långa, jobbiga och underbara dagar. Har som en äkta inca utan telefon eller andra moderniteter och gått den ursprungliga inca trailen på 43 km från km 82 till Machu Picchu. WOW! vilken upplevelse.

Vandring Machu Picchu
Vandring Machu Picchu
Vandring Machu Picchu
Vandring Machu Picchu
Vandring Machu Picchu

Inkaleden dag 1

Första dagen vandrade vi i sakta mak in bland bergen och lärde mest känna vår grupp på sex personer, våra sex stycken bärare och vår guide. Jag kan medge att jag var ganska vettskrämd över hur jag skulle orka med vandringen. Hade hört så många horror storyn om meterhöga trappsteg, knän som inte håller, oändliga uppförsbackar och såklart om höjdsjuka – så jag var inte direkt morsk då vi började vandra. Första dagen visade sig ändå vara en sån kämpehöjare med både härlig gruppanda, lätt terräng och snygga landskap. Klarade det galant!

Inkaleden dag 2 och 3
Inkaleden dag 2 och 3
Inkaleden dag 2 och 3

Inkaleden dag 2 och 3

Dag 2 och 3 visade sig sen vara lite annorlunda terränghistorier. Dag två klättrade vi i fem timmar brant uppåt till 4200 meters höjd, för att sen snubbla neråt en bra bit igen. Benen var lite skakiga då vi kom till campen. Tredje dagen var en lite liknande historia bara med mindre uppåt och mer neråt, vilket jag tycker var ännu jobbigare. Man behöver liksom mer muskler för att bromsa neråt.

Inkaleden dag 2 och 3

Men tydligen hade vårt springande upp och ner för kullar, på allt för höga höjder och på olika ställen i Sydamerika gjort någon nytta – för vi rockade vår grupp!

Okej, okej ingen tävling, men vi hade liksom inga värre problem än lite ömma muskler, vilket inte är något om man jämförde med resten av gruppen. En flicka, som flugit in från havsnivå dagen före vandringen behövde syre tio gånger per dag och var i sjukt dåligt skick.

Resten var bara lite långsamma. Lite i jämförelse med oss men i synnerhet i jämförelse med bärarna. Det mest fascinerande var faktiskt att se på dem. Med 30 kg på ryggen sprang de från punkt till punkt för att ha maten och tälten färdiga för oss då vi utmattade släpade oss fram till lägret. För 10 år sen ordnades det ett “porter inca maraton” där bärare tävlade i att springa den 43 km långa inkaleden, som då tar turister fyra dagar att vandra. Den snabbaste gjorde det på 3 timmar 45 minuter. Galet!

Inkaleden dag 2 och 3

Att nå målet – Machu Picchu

Machu Picchu dagen började lite stressigt.

Var en himla dimmig morgon, vilket i sig inte gjorde något då nästan allt den dagens vandrande gjordes i mörker från klockan 3 på morgonen. Men då vi kom upp till Sun gaten som är första punkten man kan se Machu Picchu från såg vi bara dimma.

Sånt antiklimax, men bara att fortsätta..och då vi nådde staden hade solen hunnit stiga så högt att den lyckats bränna bort nästan all fukt. Så vi fick äntligen se Machu Picchu som bara låg där framför våra fötter, och det var så mäktigt och så fint och så värt det och så konstigt att se inca staden efter alla bilder.

Machu Picchu
Machu Picchu
Machu Picchu
Machu Picchu

Först hade vi ruintour med vår guide. Hade i det här skedet lärt mig förstå hans svåra engelska accent, så är nu expert på Machu Picchus historia!

Därpå följde favoriten: japanese time! Turistbilder i mängd och massor och egentid för att utforska ruinen.

Machu Picchu

Var en så sjukt perfekt trail! Egoboostande att jag orkade så bra, en vacker och lärande upplevelse och bara så sjukt roligt. Fast trailen kostade en halv förmögenhet och måste bokas 6 månader i förtid skulle jag när som helst göra den igen!

20140616-143351-52431889.jpg

3 tankar om “Inca trail och Machu Picchu

    • Tack snälla Jimmy – det var en alldeles underbar vandring. Vi bokade med Inca Trail Reservations och var väldigt nöjda med dem. Men det finns en hel massa andra bra också! :) Ha en härlig vandring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.