← Tillbaka

Åka buss i Ecuador – Sydamerikas kanske enda land utan lyxbussar

Näst på agendan i Ecuador stod megabusstur nr. 2.

En 9 timmars nattbuss från Quito till Puerto Lopez.

Fick den hårda vägen lära mig att åka buss då man är frisk, är mycket jobbigare än när man är sjuk. Hade alldeles för mycket energi att bli rastlös med, och de stunder jag inte sov hade jag extrema svårigheter att hitta en sittposition som inte manglade min rumpa plattare än en plätt.

Själva resan då? En total motsats till bussandet i Colombia och tyvärr inte åt det bättre hållet.

Åka buss i EcuadorÅka buss i Ecuador

Insikter från en bussresa i Ecuador

A. Bussen ut till kusten i Ecuador var trång, full och smutsig. Trots att vi tog det bästa bussbolaget som går ut till kusten från Quito.

B. Hög grad av säkerhetskoll före man får stiga ombord på bussarna i Ecuador. Striktare än in på flygfälten här i Sydamerika. Är det så vanligt med brottslighet i bussen?

C. Bussen var 12 timmar sen – vilket i och för sig inte var bussbolagets fel. Ett jordskred från bergen stängde av hela vägen för natten och vi stod stilla från 11 på kvällen till 11 på morgonen.

Här misstänker jag ändå att inget gjordes åt jordmassorna på natten, för 8 tiden på morgonen kom några traktorer tuffande förbi och ett par timmar senare fungerade filen åt motsatt håll.

Buss i Ecuador

Plus får ändå min utsikt under tiden vi satt fast och passagerarna.

Alla, inklusive barnen, hade sådant tålamod! Kan tänka mig hurudant gnäll det skulle bli i Norden om bussen stod stilla i 12 timmar. Här log alla bara mot varandra och gjorde det bästa av situationen.

En gammal tant tog till och med mitt välmående till sin personliga uppgift och kom och pajade mig på armen med jämna mellanrum. Lite konstigt, men hon var snäll!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.