← Tillbaka

Cancun vs. Playa del Carmen

Cancun vs. Playa del Carmen

Att resa till Mexiko och Yucatanhalvön är en härlig idé under det kalla vinterhalvåret. Det kan ändå vara lite svårt att välja vart man vill åka, var man ska bo och vad man vill se. Vi har åkt runt mycket på Yucatanhalvön och i det här inlägget jämför jag Cancun med Playa del Carmen.

Cancun är för lyxturismCancun är för lyxturism

Cancun – det lyxiga strandparadiset med turkost hav

Den andra gången vi kommer till Cancun är det av research skäl. Den här gången vill jag utforska staden Cancun närmare, främst för att få mer kött på benen till denna jämförelse av Playa del Carmen och Cancun.

Eftersom båda två är liknande turistorter på mexikanska Yucatánhalvön är det detaljerna som skiljer städerna åt.

Cancun - det lyxiga strandparadiset med turkost havCancun - det lyxiga strandparadiset med turkost hav

Cancun är för lyxturism

Cancun består av en stad som inte ligger i direkt anslutning till havet, samt en slinga ut i havet som är byggd för turism.

Det rika området, som du ser ovan är det som egentligen bara finns till för turismen. Det är en slinga på 20 km runt ut i havet, med endast perfekt strandoch turkost hav. Stadens alla stränder hittar man alltså är.

Bakom stranden finns stora, lyxiga hotellkomplex. I samband med dem finns allt man behöver som restauranger och butiker, med betoning på party och lyx.

Cancun - det lyxiga strandparadiset med turkost hav

Hostell i Cancun

För att komma till stans hostell måste man ta en buss till downtown Cancun, som alltså är själva staden. Staden är ett rätt så slitet område där mexikaner och budgetturister bor.

Jag tycker personligen centrala Cancun har mycket mer charm. Men det är inte svårt eftersom beachområdet är totalt karaktärslöst.

Vill man ändå bo precis vid stranden är det turistområdet som gäller. Stranden lönar sig också att besöka, för den är underbart fin med perfekt vit sand kilometer efter kilometer.

Playa del Carmen - närmare det riktiga Mexiko, med ett lägre och mer jordnära tempoPlaya del Carmen - närmare det riktiga Mexiko, med ett lägre och mer jordnära tempo

Playa del Carmen – närmare det riktiga Mexiko, med ett lägre och mer jordnära tempo

Jag gillar Playa del Carmen mer.

Denna stad är mindre och mer jordnära, samt framför allt inte lika lyxigt. Playa del Carmens centrum ligger koncentrerat och du behöver inte åka buss fram och tillbaka mellan boende och strand, fast du bor på hostell.

I centrumet hittar man stranden med strandrestaurangerna och de allra finaste hotellen. Huvudgatan med massvis av restauranger, turistshoppar, hostell, clubbar och barer, löper parallellt med stranden. På andra sidan den gatan breder sig det riktiga Mexiko ut.

På Playan, som alla lokala kallar stan, samsas festsugna, barnfamiljer, honeymoonare, rika och backpackare i en härlig, långsam och njutande blandning. Det blir inte för mycket av något. Förutom kanske mexikaner som försöker sälja tjänster som “jetski, parasail, snorkling?” eller “massage?”.

Playa del CarmenPlaya del Carmen

Vinnaren i Cancun eller Playa del Carmen är…

Playa del Carmen!

Det enda jag tycker är bättre med Cancun är stranden. Den magnifika stranden sträcker sig längs hela slingan och sanden är perfekt mjuk och havet nästan photoshoppat turkost.

Då vi besökte Cancun var det lågsäsong. Vanligtvis finns det mycket fler partyn och färre öde områden på stranden. Då är det svårare att ha en sådan strandidyll som vi hade i Cancun. Om man då inte är en partysugen amerikan för då är stranden perfekt under högsäsong.

Playa del Carmens strand var nästan lika fin, men allt annat var bättre där. Stämningen, priserna, maten, ja allt. Rekommenderar Playa del Carmen framom Cancun åt alla!

3 tankar om “Cancun vs. Playa del Carmen

    • Börjar nog vara riktigt slapp snart ;) och du har ju också såna dagar framför dej, njut av soliga Finland tills dess! Puss och kram!<3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.