← Tillbaka

Äventyr i downtown Mexico City

Det första man gör i en ny stad är väl oftast att bekanta sig med kärnan av staden. Från Linas område Condesa, det moderna, lugna, lite hipsteraktiga området med mycket inflyttade utlänningar, behöver man bara åka metro i 10 min för att vara framme vid Zócalo.

20140426-185058.jpg
20140426-185127.jpg

Zócalo är världens näststörsta plaza och en häftig syn med alla försäljare, tiggare och omkringstrosande mexikaner. Inte minst för att alla byggnader som omringar torget är gamla och europeiska i sig. Bl.a. den största katedralen i Latin Amerika finns invid plazan. Fast kanske inte länge till, som så många andra byggnader i Mexico City håller den här också på att falla sönder. Stadens centrum är byggt ovanpå den uttorkade sjön Texcoco och en nerriven Aztec-stad och flera byggnader håller på att sjunka ner i den mjuka marken. Det märker man tydligt när man går in i byggnader för allt är lite snett. Golvet går i uppförsbacke och pelarna är som mexikanska Pisa-torn. Fint är det, men inte ett ställe jag skulle villa vara på om det skulle komma ett efterskalv till jordbävningen för någon vecka sen!

20140426-185239.jpg
20140426-185309.jpg
20140426-185318.jpg

Från det historiska centrumet fortsatte vi längs huvudgatan Fransisco i Madero till Torre Latinoamericana som är den första skyskrapan i Mexico City. Det goda med sevärdheterna här är att allt nästan är gratis så det går att se mycket på en dag. Köpte en ödesdiger taco i ett gatuhörn och gick för att kolla på simmande mexikaner i alla Alameda-parkens fontäner. Kallar tacon ödesdiger för inom ett dygn låg vi alla i matförgiftning. Lina klarade sig rätt bra medan P och jag nog har spytt upp allt vi ätit här i Mexiko. Mums..

20140426-185444.jpg

Annat att se i det historiska centrumet är slottet och slottsparken. Och vad jag tyckte mest om var nog, som vanligt, bara att promenera omkring. Den här gången mest utan karta, för här är så råddigt gatusystem att man blir galen av att försöka orientera. Men också utan karta kan man njuta av de spanska byggnaderna och se på alla storstadsmexikaner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.