← Tillbaka

Mzungu

Att vara vit i Kenya är energikrävande. Det finns inte ett barn som inte skulle reagera på din hudfärg, av dem reagerar 90% ‘positivt’ och 10% ‘negativt’. Den så kallade positiva uppmärksamheten är när barn skrikande kommer springande för att få se en mzungu (person från annan stam). Den negativa är när barn börjar gråta då de ser en.

De första dagarna var det bara konstigt. Alla talar swahili och det enda ord jag kunde urskilja var mzungu, och det hela tiden, från både vuxna och barn. Jag kände (känner) mig som värsta cirkusapan. Men så vande jag mig lite, lärde mig att automatiskt svara ‘fine’ på alla ‘how are you?’. Lite charmigt var det ju att precis ALLA ville veta hur JAG har det och ännu flera gånger om. Fast vet att alla frågade just den frågan för att de inte kan fråga något annat…

Nu rullar allt på, känns som att jag gått igenom de flesta nya utseendemässiga situationer en gång redan så är inte bortråddad hela tiden. Fast superjobbigt är det ändå att sticka ut och att inte ens ha en chans att smälta in. Inte ens fast jag försökte mig på flätor i håret och kenyanska kläder. Skulle aldrig klara av att permanent bo i byn eller vara kändis. För några dagar sen fick jag lära mig ordet muafrica, som betyder person från den egna stammen. Att skrika det åt barnen som skriker mzungu åt mig, får dem att bli lite tystare och mycket glada!

20131223-084629.jpg
Nöjd mzungu med en av de få kaffen jag druckit i Kenya.

2 tankar om “Mzungu

    • Sötis! Tack så mycket, har nog kännt mej allt annat än fräsch här, men glad är jag! ;) ses snart!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.