← Tillbaka

Pulau Gili Meno, Lombok

gili8gili9

Tror de flesta som besöker Lombok, Indonesien också vill besöka paradisöarna Gili islands. Så också jag och mina medäventyrare. Efter en visit på Lombok ville vi uppleva den asiatiska drömmen, ni vet, vita stränder, turkost hav och inte en människa i sikte.

gili5gili19

Då är Gili Islands det rätta valet – i alla fall en del av öarna.. Gili Islands är en liten ögrupp bestående av tre öar utanför Lomboks (en stor ö i Indonesien) kust. Öarna heter Gili Trawangan, Gili Air och Gili Meno. Trawangan är den största ön, den mest utvecklade och den som blivit till party ö. Meno är den direkta motsatsen, outvecklad (ingen elektricitet), tyst och romantisk. Air är något där emellan.

gili10gili22

Vi ville verkligen inte ha party – det får man nog av som utbytesstudent på Bali – så vi valde Meno. Det visade sig vara ett annorlunda och bra val. Det här är min historia från Gili Meno under en veckas tid.

gili7gili14gili11

Gili Meno är en alldeles underbar liten ö. Man går runt den på under två timmar och runt hela ön breder sig vita, folktomma stränder ut sig och vattnet är galet turkost. Under tiden på ön blev det flera långsamma och soldränkta promenader runt ön dagtid, samt promenader tvärs över ön kvällstid för att komma till andra sidan där restaurangen(erna) fanns.

gili13gili18gili12gili15

Aktiviteter på ön var få; den tidigare nämnda övandringen med sim och sol en, besöka den lilla sjön med malariamyggor mitt på ön en annan. Därtill kunde man åka och snorkla, äta gott eller lämna ön för en av de mer livliga öarna. Perfekt dagtidsprogram – kvällstid väldigt romantiskt (Meno kallas passande för honeymoon island) för ett kompissällskap.

gili1gili23gili2

Under vår vistelse bodde vi i en asketisk bungalow som hette Villa Sayang – Villa Kärlek. Mannen som ägde bungalowerna var en alldeles härlig man som varje morgon klättrade upp i kokospalmerna på gården för att plocka ner nötter åt oss. Han var också den som varje gång vi stötte på en tokay (stor ödla) jagade bort den medan vi storögt såg på. Och de fanns överallt i den öppna bungalowen. Värst var det på nätterna, då var det ibland svårt att få tag på sömnen då man hörde hur tokayerna promenerade omkring längs taket ovanför sängen och högljutt bråkade med varandra. Tur vi sov under myggnät, annars skulle jag nog inte sovit under tiden på Meno.

gili16gili17gili24gili6

En bidragande orsak till sömnsvårigheterna kan ha varit avslutandet av Ramadan. På Meno var en stor del av den fasta befolkningen muslimer och avslutandet firades i dagarna fyra med mat, dans, sång och böner – dygnet runt. Det var en så otroligt cool syn kvällen då vi vandrade genom djungeln, hörde trummor på avstånd och snart i mörkret – det finns ingen el på Meno – såg facklor, dans och hörde sång av alla de festande personerna.

gili21gili3

Gili Meno är verkligen ett ställe med lite aktiviteter. Det är meningen att man ska vara så inne i sin romantiska bubbla att man inte behöver något annat än varandra. Och härligt så – man behöver verkligen sådant ibland. Njöt fullt ut av våra lazy days på ön och våra många promenader runt hela den lilla ön.

gili20

1 tanke om “Pulau Gili Meno, Lombok

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.