← Tillbaka

10 tips på vad du ska och inte ska göra på Instagram 2019

10 tips på vad du ska och inte ska göra på Instagram 2019

Okej vänner, katten på bordet och så vidare. Jag har länge irriterat mig på Instagram och därför ska jag idag dela med mig allt jag lärt mig om platformen värt att noteras inför 2019.

Jag blev irriterad på Instagram början av sommaren ungefär. Har hittills ändå avstått från diskussioner (och gnäll) om algoritmens fel hit och dit, mest för att jag tycker det är rätt självklart att IG har en algoritm som gynnar den och det, som gynnar Instagram.

Hur som. I början av sommaren gick jag in i en gramsvacka, där både min motivation och engagemanget på mina inlägg sjönk. Jag försökte hålla humöret uppe och köra på som jag gjort – tänkte liksom att det måste vända i nåt skede så som det alltid har gjort. Men det gjort det inte.

Så då sa jag fuck it och började experimentera hejvilt. Det är resultaten av alla mina experiment som jag vill dela med mig av med er. En liten göra och inte göra på Instagram, från mitt subjektiva perspektiv.

För detta är faktiskt också en marknadsföringsblogg, så då passar Instagram bra in.

Göra och inte göra - Instagram tips 2019

Göra och inte göra – Instagram tips 2019

1. Posta den tid som dina följare hänger på IG – är en myt! Det har absolut ingen skillnad när du postar din bild. Vill Instagram visa bilden gör algoritmen det, annars inte. Då vi var i Argentina brukade jag posta då klockan var cirka 4 på morgonen i Norden och inte en själ var vaken. Har aldrig haft så bra engagemang som då. Så kanske posta på tider din målgrupp inte är vaken kunde vara mitt tips.

2. Engagera dig och interagera med andra 15 minuter före och efter du postar – är en myt med modifikation. Här säger jag igen – vill IG att du får likes, får du det. Annars kan du få några extra hjärtan via nån som hittar dig i ett kommentarsfält. Men seriöst – hur ofta går du in på någons profil via kommentarerna? Å andra sidan är detta ett av de få sätt för dig att sprida din profil, så något är alltid bättre än inget..

3. Få andra konton att reposta ditt material – är så sant! Detta är det absolut bästa sättet att få mer synlighet för ditt material och nya följare. Händer bara tyvärr rätt sällan här hemma, men i Sydamerika repostades det mycket.

Göra och inte göra - Instagram tips 2019

4. Posta många bilder för mer engagemang – är sant! Eftersom detta är en relativt ny feature på Instagram belönar algoritmen ännu dig för att du använder den. Dessutom kan din bild visas “en gång till”, men användandes en annan av de många bilder du postade, för en sådan följare som inte likeat första gången.

5. Stories är viktigast på Instagram – är SÅ sant! Personligen lägger jag mycket mer tid på att scrolla stories än det riktiga flödet, så varför skulle man inte som innehållsskapare lägga mest fokus där då också? Jag gör inte ännu detta, men försöker bli bättre på stories.

6. Boostade poster ger lätt nya följare – är en myt. Att boosta en post kommer att ge dig mer synlighet och likes, men inte många följare i proportion. Dessutom tror jag algoritmen straffar en tiden efter att man lagt pengar på en post, så man ska känna sig tvungen att lägga ännu mer pengar på plattformen. Jag tror inte boostandet är vägen att gå, fast det är roligt att experimentera.

7. Långa, personliga texter fungerar bäst – är en myt. Det finns så många olika sorters insta-användare, där en stor del aldrig läser texter. Jag upplever att bilden är väldigt mycket viktigare än texten, och bara en väldigt stor text som till exempel “jag är gravid” är tillräckligt stark för att väga upp en dålig bild. En bra bild klarar sig bra med eller utan text.

Instagram tips 2019

8. Hashtags behövs – är sant! Utan hashtags ger du bort din enda chans att själv kunna sprida din bild organiskt på Instagram. Att ha maximumet 30 hashtags är att ta i, men att bara köra med tre noggrant utvalda är inte bättre än 20 utvalda. Jag brukar köra på sådana hashtags där jag tror att min bild kan ha en chans att synas längre än 1 sekund. Skippar därför såna tags som #travel, men man döms inte heller av Instagram om man använder den.

9. Att vara supersnabb med att svara på kommentarer – är en myt. Jag har märkt att kommentarer av andra föder kommentarer, och tror därför detta mer är en algoritmgrej och mänsklig faktor att man vågar kommentera då någon annan gjort det. Trots det ska man alltid svara på alla kommentarer, fast det vet ni redan!

10. Vara sig själv på Instagram – är det mest sanna och den största myten! Idag måste du vara mer än flickan i gul regnjacka i ett perfekt landskap. Fast du får ändå inte vara för mycket av dig själv, för då blir det bara konstigt. Liksom största delen av mina kvällar sitter jag på soffan och slösurfar, men sådana bilder lägger jag inte upp. Dels för att jag inte gillar att se på andras “vardagsbilder” på ingenting och dels för att jag inte vill lägga upp en sådan bild på mig. Fast detta är också bara min personliga åsikt!

Den stora listan om Instagram

Den stora listan om Instagram

Med andra ord – vill ni göra mig eller någon annan riktigt glad på IG så kommenterar ni på mina bilder alternativt repostar dem! Eller följer mig såklart, jag heter @malinlundsten på the gram.

Kände ni igen er i dessa tips eller kom insikterna som nyheter? Jag älskar att snacka (och trash talka) Instagram, så dela gärna med dig av dina bästa IG tankar med mig.

5 tankar om “10 tips på vad du ska och inte ska göra på Instagram 2019

  1. Intressant! Är ingen stjärna på instagram, men har en klar bild av att om man är mera aktiv så blir det flera likes, kommentarer och följare av det! @reiselinda är nytt för i år, men har ett till konto sen tidigare och har sett samma tendens där.

    • Tack snälla, roligt att du tycker det! Ja aktivitet lönar sig, men har ibland känt att man borde vara så otroligt aktiv för att det ska vara lönsamt, att jag inte riktigt har tid för andra än dem jag följer och bryr mig om men bra tips!

    • Tack gillar och hatar insta lite om bland annat, men håller alltid på med att utveckla både mina bilder och stories

  2. Har läst den här listan flera gånger om nu – den är så himla bra! Lär mig något nytt varje gång. :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.