← Tillbaka

Skillnader mellan Sydamerika och Asien

Skillnader mellan Sydamerika och Asien

Jag älskar Sydamerika! För dig som hängt med ett tag här kommer detta antagligen inte som en överraskning. De senaste åren har jag återvänt flera gånger till denna underbart varierande kontinent, med så mycket att erbjuda.

Det alla här kanske inte vet är att jag studerat ett år i Asien, i Indonesien mer specifikt. Även på denna kontinent har jag lämnat en del av mitt hjärta och längtar ofta tillbaka till det galna livet i Asien.

Därför tänkte jag ta och jämföra dessa två kontinenter. Riktigt gräva och fundera kring vilken av världsdelarna som vinner i olika kategorier som mat, kultur, strand osv.

Skillnader mellan Sydamerika och Asien

Kom ihåg att alla dessa argument är satta på sin kant, generaliserade och stämmer inte in på alla ställen vare sig i Asien eller Sydamerika. För ja, båda två är gigantiska kontinenter med stor variation. Då jag i detta inlägg talar om Asien syftar jag främst på Sydostasien, Thailand, Malaysia, Indonesien osv. I Sydamerika jämför jag med erfarenheter från bl.a. Argentina, Bolivia, Paraguay. Undantag som Peru, med utvecklad turism är inte huvudsyftet med detta inlägg.

Bra, då har vi det uppklarat. Låt oss sätta igång då! Här kommer åtta skillnader mellan Sydamerika och Asien!

1. Turism i Sydamerika vs. Asien

1. Turism i Sydamerika vs. Asien

Turismen i Asien har funnits där, ja länge. Åker man till Thailand eller Bali kommer man inte stå handfallen och förundra sig över hur sjutton man ska ta sig från punkt a till punkt B. Någon har klurat ut det för dig och du kommer hitta ett sätt att ta dig till de platser du vill. Till på köpet oftast på ett smidigt sätt.

Det finns även mycket information att hitta om de flesta ställen online och det går oftast rätt smidigt att planera hela resan från det egna vardagsrummet.

Här är Sydamerika väldigt efter. Jag upplever planerandet av resa i Sydamerika är väldigt mycket mer komplicerat med lokala, utdaterade webbsidor och lite information. Turismen överlag är inte lika organiserad och mycket man gör i är väldigt lokalt och hemgjort.

Det gillar jag, därför föredrar jag Sydamerika här! Sydamerika 1 – 0 Asien

. Pris i Sydamerika vs. Asien

2. Pris i Sydamerika vs. Asien

Sydamerika är löjligt dyrt jämfört med Asien. På många ställen i Sydamerika kostar mat nästintill nordiska priser och boende är inte mycket billigare heller. På Uruguays kust under högsäsong fick vi punga ut med 30 euro per natt/säng för en sovsal!

Tours och sevärdheter är så dyra att vi ofta skippar och fixar eget program – vilket också är kul, men ofta ligger de allra finaste ställena och upplevelserna bakom någon sorts inträde.

I Asien lever man gott på en tia per dag. Mat och boende kostar fortfarande ingenting och sevärdheter är det ända man kan hamna lägga pengar på. Ja, asiaterna vet också hur man kammar in extra från turister.

Här föredrar jag klart Asiens prisnivå. Sydamerika 1 – 1 Asien

3. Vänlighet och beteende i Sydamerika vs. Asien

3. Vänlighet och beteende i Sydamerika vs. Asien

Asien är idel leenden och hjälpsamhet då du ber om det. Samtidigt har de sin egen agenda och missar aldrig en möjlighet att sälja ett par äkta Ray Bans åt dig som håller i någon dag. Vänligheten existerar men alltid med en baktanke.

I Sydamerika behöver du inte ens se bortkommen ut före någon är där och hjälper dig. På spanska! Talar du spanska är sydamerikanerna de allra, allra vänligaste jag vet. Här är folk nyfikna på dig, varifrån du kommer och vad du gör där. Talar du inte spanska är det svårt att kommunicera och då antar jag upplevelse är annorlunda.

Går du på marknad eller i turistshoppar kommer ingen och visar en massa produkter, ger dig dagens pris eller ropar efter dig då du går. Här fungerar man som i Norden, man får se på färdigt prissatta produkter i sin egen takt och fundera kring köpet i lugn och ro. Med försäljarens vakande ögon över sig, såklart, tjuvar är vanliga.

Sydamerikansk vänlighet vinner. Sydamerika 2 – 1 Asien

4. Kulturen i Sydamerika vs. Asien

4. Kulturen i Sydamerika vs. Asien

Kultur finns i Asien i form av tempel och religion, men inte mycket mer. Hit kommer man inte för att gotta ner sig i historia och kultur. Här är turismen baserad på andra saker, som natur och upplevelser, än att visa upp kulturarvet.

I Sydamerika finns kultur inbakat i det mesta. Turismen är uppbyggd på kulturen och naturupplevelser har ofta en kulturell eller historisk aspekt. Städer är stolta över sitt kulturarv och talar man med lokala går de gärna in på kulturella frågor.

Finns helt klart ett starkare intresse av att bevara den egna kulturen i Sydamerika. Sydamerika 3 – 1 Asien

5. Matulturen i Sydamerika vs. Asien

5. Matulturen i Sydamerika vs. Asien

Asien har enligt mig kanske världens bästa mat, så är lite svårt att tävla i denna kategori. Objektivt är maten i Asien väldigt varierande, mättande och och enkla portioner man förstår sig på. Dessutom är det väldigt lätt att hitta vegetarisk mat – vilket såklart uppskattas av mig. Här finns även på grund av turismen all sorts västerländsk mat, allergimedveten kost och hälsotrender.

Sydamerika är raka motsatsen. Här är allt väldigt lokalt och maten som ätits sedan tidernas begynnelse är fortfarande det som äts. Som vegetarian är alternativet mozzarellapizza och vågar inte ens fundera på hur det går att resa i Sydamerika som glutenintolerant eller vegan.

Här älskar man fet mat, friterat och ost ska det vara, samt inga kryddor. Dessutom ska man helst knapra på något sött dygnet runt.

Läs mer om Sydamerikansk matkultur här.

Ni förstår säkert vinsten går till Asien. Sydamerika 3 – 2 Asien

. Sevärdheter och aktiviteter i Sydamerika vs. Asien

6. Sevärdheter och aktiviteter i Sydamerika vs. Asien

I Asien finns aktiviteterna och sevärdheterna överallt. Är det inte en perfekt paradisstrand så är det ett risfält eller djungel några tiotals minuter bort. Det finns tourer och minibussar, organiserad turism som bäst till allt sevärt.

I Sydamerika är turismen mindre organiserad men samtidigt mycket mer utspridd och svårnådd. Här existerar ännu inte turism på samma sätt som i Asien och det gör att det mesta du åtar dig fortfarande görs av dig. Du som tar en buss, eller hyr en bil, du som planerar en rutt och du som i slutändan är ansvarig och bestämmer över din dag och tidtabell. Det här gillar jag skarpt – men det negativa med Sydamerika är avstånden. Här kan du vara tvungen att sitta i buss i tiotals timmar då du roadtrippar och det är svårare att på förhand planera rutter till sevärdheter.

I Sydamerika är sevärdheterna och aktiviteterna ändå mer i min smak. Här finns väldigt häftiga naturupplevelser och kultur, vilket passar mig som gärna gör grejer väldigt bra.

Det här är väldigt jämt spel, men vill ändå ge vinsten åt Sydamerika. Man har inte bråttom då man är på semester så avstånden går att leva med. Sydamerika 4 – 2 Asien

7. Naturen i Sydamerika vs. Asien

7. Naturen i Sydamerika vs. Asien

Naturen då? Här kan jag faktiskt inte välja – för båda världsdelarna har så klara naturupplevelser som de rockar. Asien har sina stränder som ingen kan tävla med. Att långsamt promenera längs en varm strand på perfekt sand är fantastiskt, så också det tropiska klimatet.

Sydamerika har sina berg och sina obebodda slätter. Landskap som känns så unika och främmande att man inte kan slita blicken från dem.

Läs mer om naturen i Patagonien här.

Jag ger bådadera ett poäng, för man måste inte alltid välja. Sydamerika 5 – 3 Asien

8. Kriminaliteten i Sydamerika vs. Asien

8. Kriminaliteten i Sydamerika vs. Asien

Det har inte hänt ofta att jag känt mig otrygg i Asien. Trots att jag vistats där mycket, både i storstäder som Manila och bott i Indonesien som ung, dum och full, har jag faktiskt inte känt mig otrygg. Jag har varit med om skrämmande enskilda händelser men de har inte skakat min grundtro på ett säkert och okriminellt Asien.

I Sydamerika har jag känt mig otrygg. Inte på grund av själva världsdelen, men på grund av allt som sägs och skrivs, samt alla varningar jag också fått där av lokala. Där undviker jag tomma gator och att gå med kameran runt halsen på mindre välbärgade områden. Jag är medveten om ficktjuvar, brott och ställen jag inte kan gå till, som slum.

Läs mer om brottslighet i Sydamerika.

Jag känner mig väldigt mycket säkrare i Asien än i Sydamerika. Sydamerika 5 – 4 Asien

Skillnader mellan Sydamerika och Asien

Jämn kamp men Sydamerika är min segrare

Det blev en väldigt jämn kamp mellan Sydamerika och Asien, men tillslut segrade ändå Sydamerika på min lista. Hur skulle du poängsätta världsdelarna? Vilkendera är ditt val?