← Tillbaka

Vad äter man i Slovakien?

Den första kvällen i Bratislava såg vi på varandra med kurrande magar och undrade “vad äter de riktigt i Slovakien?”. Vi vill alltid pröva på den lokala menyn i nya länder, trots att den inte skulle vara det mest delikata man kan finna. Det vi visste om den mat från Slovakien, var att den är lik den tyska. Det betyder alltså fet och köttig, och är inte precis något en vegetarian och en som får ont i magen av för mycket fett gillar.

Vi ville ändå ge den slovakiska maten en chans och här kommer ett hopplock av slovakiskt vi åt, samt tre pärlor till restauranger vi stötte på.

Café Eden DevinCafé Eden Devin

Slovakisk mat för en vegetarian

Två gånger åt vi lunch på slovakiska hak. Båda gångerna tog jag ostsmörgås pga. ända vegetariska alternativet. Sandwich som den heter på menyn är en grillad dubbelostmacka på rostbröd, med ketchup i. Ena gången var det precis endast det jag fick, men den andra gången fick jag sallad bredvid också – och den måltiden var faktiskt delikat i all sin enkelhet. Den åt jag på Café Eden i Devin, som för övrigt var ett supermysigt ställe ett gammalt slovakiskt par som inte talar ett ord engelska driver. Dit ska ni gå om ni besöker Devin!

Café Eden Devin

Patrik var på bägge luncher modigare och valde något på slovakiska från menyn. På Café Eden fick han en jättelång korv med pepparrot, som han faktiskt tycket om väldigt mycket.

bratislava-81

Är man i Bratislava måste man även äta på ett klassiskt slovakiskt ölhus (tänk tyskt ölhus). Vi gjorde det och kan väl säga vi inte var jättenöjda efteråt. Patrik åt pierogis med ost och bacon, som var en kopia av de piroger man får i Polen. Goda till smaken enligt mig, men inget man vill ha mer än ett par av pga. illamåenderisk. Jag åt den enda vegetariska rätten: håll i er, friterad ost med pommes! Nej, det var inte gott. Dessutom är det kalasstämning hela tiden på ölhusen, skrikigt och svettiga.

Våra tre favoritrestauranger i Bratislava (inte slovakiskt)

Vi kan väl säga att den slovakiska menyn inte blev vår favorit. Definitivt värt att pröva på, men de flesta måltider under vår vistelse åt vi på internationella restauranger. Pizza, pasta och sånt ni vet. Och laga mat kan de nog i landet!

Hangout Café Bratislava

En favorit blev den italienska restaurangen La Pala. Restaurangen var supermysig och maten gudomligt god. Vi delade på flera olika rätter eftersom priserna också passade oss bra, trots att restaurangen ligger på stadens fingata. Men ta god tid på er om ni går dit – snabbt gick det inte.

En annan favorit var cafét Pan Cakes som ligger lite norr om gamla stan. Utsökta crepes med både söt och salt fyllning. Där började vi med en var, men det hela slutade med att vi beställde in crepe efter crepe, bara för att det var så god och vi ville smaka på dem alla. Prisvärt ändå, då varje portion kostade någon euro.

Hangout Café BratislavaHangout Café Bratislava

Den tredje rekommendationen är Hangout Café, ett ställe vi aldrig åt på men nog drack deras goda rödvin och artesanöl. Låg alldeles intill vårt hotell och stämningen var mysig och avslappnad.

Vin Bratislava

Lönar det sig att äta i Slovakien?

JA! Allt vi åt var väldigt gott och vällagat även om själva maträtterna på den traditionella menyn inte riktigt föll mig i smaken. Dessutom är där jämförelsevis väldigt billigt, en huvudrätt låg oftast mellan 5-10€. Jag skulle gärna åka tillbaka dit och äta och dricka mer – smaklig måltid!